De dirigent

In Amsterdam, op 28 februari 1961 werd mijn geboorte ingeluid met de schoolbel en vanaf die tijd ben ik met veel muziek en zang omgeven door mijn zeer muzikale familie. Op mijn 8e mocht ik kiezen of ik paardrijles wou of pianoles. Ik koos voor het eerste maar omdat er geen ruimte was voor een paard en er al een piano stond werd het toch pianoles. Hier ben ik de Heer en mijn ouders nog steeds dankbaar voor!

Op mijn 14e begon ik als pianist (koorbegeleider) en repetitor bij het ouderenkoor van de Pinkstergemeente in Amsterdam. Mijn eerste koor, niet wetende dat er nog zo’n 18 zouden volgen!

Toen ik op mijn 23e gevraagd werd om een dirigent te vervangen heb ik een dirigentencursus gevolgd bij het SNK in Alkmaar. Inmiddels heb ik 44 jaar ervaring als pianist/repetitor/dirigent/muziekcoach (± 1500 oefenavonden, uitvoeringen niet meegerekend)

Na 11 jaar pianoles (ik was toen 19) ben ik, terwijl ik zelf nog les had, spelenderwijs begonnen met pianoles geven. Lesgeven was erg  leuk en er ging een wereld voor mij open. Als pianolerares- pedagoog heb ik in 35 jaar (±13.000 lessen) 130 kinderen en volwassenen onder mijn hoede gehad, waar ik zelf ontzettend veel van heb mogen leren! Tussen 1986 en 1999 heb ik 12 grote leerlingenconcerten georganiseerd waaronder één met Cor Bakker en één met Laurens van Rooijen. Hiervoor heb ik diverse muziekstukjes geschreven waaronder enkele quatre-mains.

Sinds januari 2008 woon ik in Darp. Samen met mijn echtgenoot heb ik jarenlang videoregistraties mogen maken van bijzondere koor-optredens, -uitvoeringen, musicals en andere evenementen.

Momenteel arrangeer ik nog koormuziek (wanneer noodzakelijk), schrijf partijen voor koorzangers en instrumentalisten en coach deze.  Al deze werkzaamheden zijn verenigd in ‘Symphorosa’s Melodies’ mijn bedrijfsnaam. Symphorosa is mijn 2e naam.

Naast gospelkoor Living Water ben ik sinds 10 jaar de dirigent van Gospelkoor Testimony to the Lord uit Ruinerwold en sinds 2 jaar van Gospelkoor X-Salt uit Ermelo.

Naast, coachen, projecten organiseren en regisseren is dirigeren op dit moment mijn allergrootste passie!

Ik dank de Heer voor mijn talenten en wil graag Zijn boodschap van liefde uitdragen naar mijn medemens. Ik vind het belangrijk dat we beseffen dat we onze stem hebben gekregen van God en Hem daarmee eer mogen brengen en door ons getuigenis naar de wereld over te brengen. Daarom vind ik tekstbeleving, uitspraak/articulatie, presentatie maar boven alles gebed, zo belangrijk.

Door mijn vele studie-uren als pianist weet ik hoe je in korte tijd veel muziek ingestudeerd krijgt. Mijn methoden zijn vaak even wennen, maar geven goede resultaten als men er voor open staat.

Verder moet er wel hard gestudeerd worden, met en zonder mp3’s en vooral veel gelachen…

dat houdt de dirigent jong en vol passie!

Paula Claassen-Lutke