De dirigent

Biografie – Richard SchoonhovenRichard Schoonhoven

Richard Schoonhoven werd op 18 mei 1993 geboren in Bremervörde (BRD). Als zesjarige begon Richard zijn muzikale leven met algemene muzikale vorming, trompetles en vanaf zijn tiende met pianoles aan de Streekmuziekschool NW. Veluwe te Elburg.

Al snel deed pianist Richard veel ervaring op bij de Meander Bigband en het jeugdsymfonieorkest De Vuurvogel. Zijn eerste koorervaring ontving hij bij het Meander Vocaal en het Zwols Vocaal Ensemble.

Na zijn vooropleiding conservatorium behaalde hij in 2016 zijn eerstegraadsbevoegdheid voor Docent Muziek en Kunst Algemeen, met twee minors Film en Theater Compositie, aan het ArtEZ Conservatorium te Zwolle.

Tijdens zijn reis naar Zuid-Afrika (2015), waar Richard muzieklessen voor Word Music Box verzorgde, leerde hij de oprichters kennen van het Soweto Gospel Choir. Hieruit ontstond een bijzondere vriendschap.

Na het behalen van de International Master Artist Educator aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem richt Richard zich op de inzet van kunst in hedendaagse spanningsvolle contexten.

Naast artistiek en muzikaal leider van gospelgroep Living Water en gospelkoor D-Vote is Richard Schoonhoven docent muziek aan het Meridiaan College te Amersfoort, pianist, pianodocent, arrangeur en organisator bij het artiesten-, concert-, en evenementenbureau Mastermind4You. Hij is producent van de producties Journey through Blackgospel en Echte Verhalen en was eerder nauw betrokken bij de organisatie van het Vecht Gospel Festival, concerten van het Oslo Gospel Choir, Brian Doerksen, Jimmy Needham, LZ7, Salvador, Rend Collective, Soweto Spiritual Singers en de African Gospel Singers.

Vanaf september 2018 is Richard verbonden aan Gospelgroep Living Water als dirigent.